Artykuły map1 map2 map5

Friday, May 10th

Artykuły


Mardi Gras

Mardi Gras to po francusku "Tłusty Wtorek". Jest to dzień przed Środą Popielcową, rozpoczynającą okres katolickiego Wielkiego Postu i jest ostatnim dniem noworocznego karnawału w Nowym Orleanie. Mardi Gras nie jest odpowiednikiem polskiego Tłustego Czwartku, który wypada prawie tydzień wcześniej, w ostatni czwartek przed środą popielcową, ale i Tłusty Czwartek i Tłusty Wtorek to święta końca karnawału, przed Wielkim Postem. W Ameryce, polski… Więcej...

Ludzie Nowego Orleanu

Nowy Orlean był prawdziwą mieszanką narodowości i ras na długo zanim Amerykę zaczęto nazywać "etnicznym tyglem". Był "międzynarodowy" prawie od samego początku i nowe określenie "Międzynarodowe Miasto", którego Nowy Orlean doczekał się w XIX wieku, było tylko spóźnionym potwierdzeniem faktu, o którym wiedzieli wszyscy. Przekonali się o tym Amerykanie, którzy zaczęli masowo napływać do Crescent City zaraz po zakupie Louisiany. Pewien poradnik dla… Więcej...

Nowoorleańska muzyka

Nowy Orlean był pierwszą stałą siedzibą wielkiej opery w Ameryce i miejscem narodzin jazzu. W połowie XIX wieku Crescent City było już powszechnie uznawanym operowym i koncertowym centrum Ameryki. Miasto kojarzono wtedy głównie z muzyką klasyczną, ale na przełomie XIX i XX wieku wywodzący się z afrykańskich rytmów jazz, wchłaniając elementy białej muzyki folk zaczął ewoluować w kierunku nowej i oryginalnej formy, która ostatecznie stała się -… Więcej...

Nowoorleańska kuchnia

Gdyby pan Bienville szukał miejsca na "gastronomiczny raj", nie mógłby wybrać lepszego niż to, położone 110 mil od ujścia Mississippi. W tysiącach jezior, jeziorek, strumieni i rzek i w pobliskiej Zatoce Meksykańskiej można było znaleźć wszystko to co niezbędne w najbardziej wyrafinowanych tradycjach kulinarnych świata, łącznie z przebogatą kulinarną tradycją dawnej Francji: krewetki i kraby, raki, ostrygi i żółwie, nie wspominając o tysiącah… Więcej...
Web Analytics